A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
18. yüzyılın ortalarında başlayan ve 19. yüzyılda giderek artan makineleşme uygulamaları
ile hızla gelişen tekstil sanayii, 20. yüzyılda, bütünüyle, makine ile üretilen bir sanayi dalı niteliğini kazanmıştır. Son dönemlerde, temel bilimler ile elektronik ve bilgisayar mühendislikleri başta olmak üzere çeşitli mühendislik dallarındaki gelişmelerin, tekstil sanayisine uygulanması sonucunda, gelişmiş ülkelerde tekstil sanayisinin yapısı, emek-yoğun sanayi durumundan, tamamen sermaye ve makine-yoğun sanayi durumuna dönüşmüştür.
A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
18. yüzyılın ortalarında başlayan ve 19. yüzyılda giderek artan makineleşme uygulamaları
ile hızla gelişen tekstil sanayii, 20. yüzyılda, bütünüyle, makine ile üretilen bir sanayi dalı niteliğini kazanmıştır. Son dönemlerde, temel bilimler ile elektronik ve bilgisayar mühendislikleri başta olmak üzere çeşitli mühendislik dallarındaki gelişmelerin, tekstil sanayisine uygulanması sonucunda, gelişmiş ülkelerde tekstil sanayisinin yapısı, emek-yoğun sanayi durumundan, tamamen sermaye ve makine-yoğun sanayi durumuna dönüşmüştür. Söz konusu dönüşümde, makineleşme yolundaki gelişmelerin yanı sıra insan yapısı liflerin (yapay ve sentetik) icadının etkisi büyük olmuştur. Doğal lifler yerine kullanılabilen insan yapısı lifler makinelerin ve yöntemlerin kullanımına olanak tanıdığından, teknolojinin gelişmesini zorlamışlardır. Sonuç olarak, ücret düzeyi düşük ülkelerin, sanayileşmiş ülkelerin tekstil sanayi üzerindeki baskısı, teknolojik düzeyde sağlanan gelişmeler (otomatik iplik üretimi, mekiksiz dokuma tezgahları, gelişmiş örgü makineler, bilgisayarla desteklenen tasarım vb.) karşısında artık azalmıştır. Teknolojinin ilerlemesi ile üretim, makine ve iş gücü veriminin yükseltilmesi sağlanmıştır. Tekstil alanı yüksek ihracat performans ve potansiyeli ile ülkenin dünyaya açılan penceresidir. Tekstil Türkiye’nin toplam ihracatının % 38’ini oluşturmaktadır. Ülkemizde özellikle İstanbul, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Kayseri, Tekirdağ, Çorlu gibi il ve ilçelerimizde tekstil sektörü yoğunlaşmıştır. Tekstil sektörü hem ülke ekonomisine katkı sağlamakta hem de istihdam alanı yaratmaktadır. ATATÜRK’ÜN Nazilli İplik Fabrikasına Ziyareti Türk tekstil sektörü, iplikten başlayarak, geniş ve güçlü bir üretim yelpazesi ve kapasitesine sahiptir. İğ sayısı itibari ile dünyada altıncı, rotor sayısında dördüncüdür; dokuma ve örgü kapasitesi AB kapasitesinin dörtte biri, terbiye (boya, baskı, apre) kapasitesi AB düzeyindedir. Türk tekstil sektörü teknoloji düzeyi, ekonomik etkinliği ve sosyal etkileşimi itibariyle ülkenin önde gelen sosyo-ekonomik faaliyet alanlarından biridir. Sektörün bu konumunu önümüzdeki yıllarda koruması, hatta geliştirmesi beklenmektedir.
E. İŞ BULMA İMKÂNLARI
Tekstil alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilirler. Tekstil alanı mezunu olan bir kişi Türkiye’de yaygın olarak çalışma imkânına sahiptir.
Adres:
YAYLACIK MAH. DÜZKÖY CAD. AKÇAABAT MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI BLOK NO 18 AKÇAABAT / TRABZON
Telefon
0 462 227 5894